Proefproject 'Op Dorpse Schaal'
Het proefproject 'Op Dorpse Schaal' te Elp, gemeente Midden-Drenthe, is erop gericht in gezamelijkheid woonbouwplannen te ontwikkelen, die tegemoet komen aan de locale vraag, die passen binnen het karakter van het dorp en die landschappelijke en/of openbare kwaliteiten toevoegen. Elp heeft zich opgeworpen als proeftuin, omdat het dorp zit met de zogenaamde rode contour uit het provinciaal ruimtelijk beleid (er mag dus niet uitgebreid worden). De BOKD heeft het deelnameproces verzorgd en kennis ingebracht op het gebied van onder meer cultuurhistorie en geografie. Het resulterende modelproces wordt momenteel juridisch en planologisch op haalbaarheid getoetst door gemeente en provincie.
Historisch gezien was Elp een klein dorpje omringd door heide. De ontginning van deze heide in de eerste helft van de 20e eeuw, gevolgd door de schaalvergroting van de laatste tientallen jaren, gecombineerd met niet altijd even gelukkig uitgekomen nieuwbouwprojecten, hebben Elp gemaakt tot wat het nu is.
Kenmerkende kwaliteiten van Elp zijn openheid, zicht op het landschap, heel veel groen, verschillende stijlen van bebouwingen en een prettig woonklimaat.
Als knelpunten worden gevoeld rommeligheid, minder fraaie erfafscheidingen, niet inheemse beplanting, lelijke werkloodsen, te dure of niet geschikte (bijvoorbeeld voor senioren) woningen en een afnemende kavelgrootte.
Bij de opzet van het proefproject is uitgegaan van de bouw van een vijftigtal woningen (op een totaal van 550) in een periode van tien jaar. Het gaat dan om betaalbare (huur)woningen voor ook jongeren en senioren, binnen een opzet met vrijstaande woningen, rijtjeswoningen en appartementen.
Centraal bij het proefproject in Elp staat het landschappelijk bouwen en het behoud van het dorpseigen karakter. Als het proefproject aanslaat, en daar ziet het naar uit, dan zou deze benadering als model gebruikt kunnen gaan worden bij soortgelijke processen op andere plaatsen.