Parasolzwammen
Oogst Zo kunnen we bijvoorbeeld het jonge lindeblad nu weer oogsten. Het hartvormige blad van onze inheemse winterlinde is mooi, zacht en smakelijk in een salade en fantastisch voedzaam. Het bevat veel mineralen en sporenelementen die wij missen in ons normale dieet. Op ons perceel in Glimmen hebben we er nog zo’n 300 staan. voldoende om heel Noord-Nederland te voorzien. Ook komen er overal kiemplantjes en bladrozetten op van eetbare wilde planten, zoals lookzonderlook, kleine veldkers en vogelmuur. Een heerlijke en gezonde toevoeging aan salades.
De herfst is ook de tijd van de eetbare wortels. Als het kouder wordt krijgt ons lichaam meer behoefte aan stevige kost. De wortels van de teunisbloem zijn lekker in een roerbak met ui en tomaat. Voor het gezonde bittertje kun je er ook paardenbloemwortel aan toevoegen.
Ondanks de droge zomer en het vochtige weer van afgelopen periode hadden we een overvloedige druivenoogst. De zuidmuur van het huis is een perfecte plek. Doordat we een kleine pergola hebben gemaakt boven ons keukenraam geeft het druivenblad in de zomer schaduw op het aanrecht en hebben we prachtig zicht op de druiventrosjes die naar beneden hangen. We laten de trosjes zo lang mogelijk zitten zodat de druiven goed af kunnen rijpen en die zoete muscaatsmaak krijgen, waardoor ze heerlijk zijn om zo te eten. Daarnaast hebben we een supersap gemaakt, lekker als aperitief met bubbelwater. De laaste oogstronde was bedoeld om te drogen tot rozijnen, maar het weer zat niet mee en de druiven zijn blijven hangen voor de merels.
Inheemse planten en exoten In de tuin en ook in het voedselbos komen zowel inheemse planten als exoten voor. Een multiculturele plantengemeenschap zou je kunnen zeggen. Migratie van soorten of het nu mensen, dieren of planten zijn, is een historisch gegeven. Zo verdwijnen of vestigen zich soorten op een natuurlijke manier door klimaatverandering zoals tijdens de periodes van de ijstijden en de opwarming van de aarde. De invloed van de mens laat zich al sinds de oudheid gelden. Door de handel vanuit het oosten via de zijderoute en later via de zee vanuit andere continenten worden nieuwe soorten geintroduceerd. Zo zijn bijvoorbeeld de aardappel en de aardpeer oorspronkelijk afkomstig uit Peru. Veel kwetsbare of niet-populaire inheemse soorten zijn verdrongen zowel in onze natuur als in ons voedingspatroon.
Net zoals in onze multiculturele samenleving gaat het om balans. Diversiteit is een meerwaarde, zolang er respect en aandacht is voor kwetsbare groepen. Dat kunnen planten- of diersoorten zijn, maar ook biotopen. In het Voedselbos te Glimmen proberen we hier zorgvuldig mee om te gaan. Daarom zijn we ook heel blij met die geweldige mensen van het IVN Zuidlaren die ons met raad en daad ter zijde staan. De inventarisaties van de wilde planten in verschillende periodes geven een beeld van de flora-ontwikkeling. De oude eikenwallen die het perceel omzomen zijn bijzonder karakteristiek. Op enkele plekken groeit eikvaren en er staan ook grote exemplaren van de hulst Een van de wallen die in slechte staat verkeerde is onlangs door Stichting landschapsbeheer gereconstrueerd. In het voorjaar wordt een onderbegroeing van inheemse soorten zoals meidoorn, lijsterbes en vlier aangeplant. De eetbare bessen zijn zeer geliefd bij vogels.
Voedselbos te Glimmen Naast duurzame voedselproductie creëren wij in het Voedselbos te Glimmen een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester. Wij organiseren kleinschalige activiteiten zoals rondleidingen en proeverijen. Met ons project willen wij een omslag maken van economisch winst- denken naar ecologisch verbindingsdenken.
Over de rubriek Deze rubriek gaat over de eetbare tuin en het voedselbos waar je met alle zintuigen kunt genieten van een variatie aan (wilde) planten die groeien in harmonie met de natuur. De principes van permacultuur vormen de basis: zorg voor de aarde, zorg voor de mens en het delen van overvloed. Vragen of reacties zijn welkom op: marlies@duurzaamtuinen.nl of marlies@voedselbosglimmen.nl