. Waterberging
Piekbelastingen water afvoeren is niet altijd verstandig. Elders wonen ook mensen die daarvan hinder kunnen ondervinden. Eenmaal afgevoerde water is bovendien verloren voor het overbruggen van drogere perioden. Water zoveel mogelijk vasthouden, het bufferen van de beschikbare hoeveelheden water, is voor landbouw en natuur veel verstandiger. Naast het zoveel mogelijk vasthouden van water in de woonkernen zelf, zal daarom gericht gezocht moeten worden naar gebieden waar kansen liggen voor grootschaliger waterberging op gemeentelijk en regionaal niveau.
. Inrichting waterlopen
Bij waterlopen kan, in samenhang met waterafvoer en waterberging, gekozen worden voor verschillende wijzen van oeverbescherming en waterpeilbeheersing. Meer ecologisch ingerichte oevers bieden een geleidelijker overgang tussen land en water dan harde oevers. Vanuit een veiligheidsoogpunt, jonge kinderen in woongebieden, moet daarbij wel gezorgd worden aan een robuuste afscherming van waterlopen.
Bij de waterpeilbeheersing in waterlopen zal vanuit het waterbeheer gezorgd moeten worden voor een zo groot mogelijke ecologische samenhang in het stroomgebied ervan, bijvoorbeeld door het bij stuwen aanbrengen van effectieve vistrappen.
Waterkwaliteit
. Rioolwateroverstorten
Door het in werking treden van een rioolwateroverstort kan ernstige schade optreden aan de waterkwaliteit in het ontvangende water. Zuurstofloosheid en langdurig zichtbare afvalresten vormen een ernstige bedreiging voor de natuurwaarden. Het waterplan zal een actief beleid moeten bevatten om dergelijke situaties te voorkomen.
. Rioolwaterzuiveringsinstallaties
Voor de waterkwaliteit in de Hunze is de lozing van gezuiverd rioolwater uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Gieten van bijzonder belang. Het gaat dan vooral om stoffen die de voedselrijkdom van het water zodanig verhogen, dat hierdoor indirect de zuurstofhuishouding kan worden aangetast. Het is nog onduidelijk hoe deze problematiek in het waterplan een plaats zal krijgen.
. Openbaar groenbeheer
Het verwijderen van ongewenste plantengroei uit de bestrating gebeurt nu meestal met onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze stoffen beïnvloeden echter de waterkwaliteit. Er bestaat dan ook een
duidelijke voorkeur voor de vervanging van chemische door mechanische en/of fysische (stoom) bestrijding. Dit eventueel in combinatie met een voor ongewenste plantengroei minder gevoelige soort van bestrating.
. Bewonersgedrag
Het Waterplan Aa en Hunze zal de samenhang tussen waterkwaliteit en bewonersgedrag duidelijk zichtbaar moeten maken. Het zal de bewoners duidelijk moeten worden, hoe zij door bewust handelen zelf kunnen bijdragen aan een duurzaam waterbeheer. Het wassen van auto's op de openbare weg zal bijvoorbeeld bij een gescheiden rioolwatersysteem alleen nog maar kunnen op (door de gemeente aan te leggen) plaatsen, waarvan het waswater in het vuilwaterriool terecht zal komen. Meer algemeen vereist een integrale waterkwaliteitszorg een op het voorkomen van verontreinigen in de woonomgeving gericht bewonersgedrag.
Verdere procedure
Met de op 12 juni 2006 ontwikkelde visies zal door de gemeente Aa en Hunze verder worden gewerkt aan een concept-Waterplan Aa en Hunze. Eerst zal dit concept worden voorgelegd aan de Raad van de gemeente Aa en Hunze. Aansluitend zullen dan ook de bewoners in de gelegenheid gesteld worden een inbreng te leveren. Daarna volgt tenslotte de definitieve vaststelling van het 'Waterplan Aa en Hunze' door de Raad van de gemeente Aa en Hunze.
De Vereniging Dorpsbelangen Schipborg zal de komende ontwikkelingen nauwkeurig blijven volgen. De bewoners van Schipborg wordt gevraagd hun eventuele gedachten hierover rechtstreeks op onze website kenbaar te willen maken (aanklikken 'Reactie toevoegen').